ΑΔΕΔΥ: Σχετικά με την απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Σχετικά με την απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης
της ΑΔΕΔΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απορρόφηση ΤΕΙ ΙΝ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο:
Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα φοιτητών,
εκπαιδευτικών, λοιπού προσωπικού και αποφοίτων.
Το ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως χρειάζεται να αναπτυχθεί ουσιαστικός προβληματισμός και δράση γύρω από τις εξελίξεις που «τρέχουν» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το κλίμα ευφορίας - που καλλιεργούν η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις από την κεντρική πολιτική σκηνή, την τοπική διοίκηση, τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και τον επιχειρηματικό κόσμο - δεν αφορά τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, τους φοιτητές και το λαό της περιοχής. Επίσης, συνιστούν κατάφορο αποπροσανατολισμό οι συζητήσεις περί ιδρύσεων / καταργήσεων τμημάτων με τοπικιστικά ή άλλα κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με τον επιστημονικό σχεδιασμό και τις εγγυήσεις για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων. Όλοι τους σιωπούν (αν δεν επιχαίρουν) για το γεγονός ότι τα ιδρύματα αντιμετωπίζονται ως «μαγαζιά» και οι φοιτητές ως «πελάτες». Όλοι τους βάζουν πλάτη σε αυτή την κατεύθυνση. Τρίβουν τα χέρια τους για τις νέες μπίζνες που θα ανοίξουν μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο.
Συμμεριζόμαστε τους φόβους των σπουδαστών του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ) του Ληξουρίου για την πορεία των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μετά την κατάργησή του, τη μετακίνηση και την απορρόφηση εξοπλισμού και προσωπικού από τη σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Σπουδών και θα ξεκινήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στην Κέρκυρα. Στη θέση του ιδρύεται το θεωρητικό Τμήμα Εθνομουσικολογίας, με μεγάλο ερώτημα αν στο πλαίσιο που θα λειτουργήσει μπορεί να συγκροτηθεί ως αυτόνομο επιστημονικό αντικείμενο και άδηλο το μέλλον του (βλέπε επιλεξιμότητά του από μελλοντικούς φοιτητές – «βιωσιμότητα» κλπ.). Την ίδια ώρα η ειδικότητα της κατασκευής και συντήρησης μουσικών οργάνων, μένει για «αξιοποίηση» από την ιδιωτική αγορά.
Οι ιδρύσεις / καταργήσεις σχολών και τμημάτων που προβλέπονται, το Κέντρο Ερευνών Ιονίων Νήσων καθώς και Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών σε πόλεις όπου εδρεύουν Τμήματα του ΑΕΙ ΙΝ, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ακολουθούν το σχεδιασμό κεφαλαίου – ΕΕ – ΟΟΣΑ για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Καμία αυταπάτη ότι οι δυνάστες μας θα προωθήσουν αλλαγές από τις οποίες ωφελείται όλη η «κοινωνία»! Εκείνο που θα ενισχυθεί δεν είναι το επίπεδο σπουδών αλλά η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της «περιφερειακής ανάπτυξης». Γι’ αυτό άλλωστε πολλές από τις αλλαγές είχαν εξαγγελθεί στο «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης που έγινε στην Κέρκυρα τον περασμένο Δεκέμβρη.
Το ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ είναι κάθετα αντίθετο στην διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να «ψαρεύουν» φτηνούς πρακτικάριους από τα τμήματα, στην επέκταση της μαύρης εργασίας των νέων μέσω της μαθητείας στα διετή προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν, στην πρόσδεση σχολών - τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων στο άρμα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. «Ανταγωνιστικός» απόφοιτος για τις επιχειρήσεις είναι αυτός που είναι φτηνός εργαζόμενος, προσαρμόσιμος και ευέλικτος, αυτός που σκέφτεται για λογαριασμό της εταιρείας και όχι για τα δικαιώματά του. Ανταγωνιστικό τμήμα είναι αυτό που έχει πρόγραμμα σπουδών στα μέτρα της αγοράς, που «πουλάει», που προσελκύει χρηματοδοτήσεις και χορηγούς. Το παράδειγμα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής δείχνει ότι έχει ξεκινήσει η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακά τμήματα και γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
Ιδιαίτερα υπογραμμίζουμε την απαράδεκτη κατηγοριοποίηση αποφοίτων και τμημάτων, που ωφελεί τους επιχειρηματίες για να μπορούν να διαλέγουν εργαζόμενους με κατάλληλες δεξιότητες από ευρεία γκάμα αποφοίτων και όχι από αποφοίτους που έχουν όλοι ολοκληρωμένες σπουδές και ίδια δικαιώματα.
Η κοροϊδία δεν είναι καινούρια. Από το 2001 τα ΤΕΙ έχουν ζήσει 2 «ανωτατοποιήσεις» και 2 σχέδια «Αθηνά» και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο… Καμιά «ανωτατοποίηση» δεν έφερε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των τμημάτων με μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια. Καμιά συγχώνευση ή απορρόφηση δε μείωσε το κόστος σπουδών, δεν ενίσχυσε τη φοιτητική μέριμνα, δεν κατάργησε τη λειτουργία των ιδρυμάτων με επιχειρηματικά κριτήρια.
Το ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ τονίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για μια σειρά εργαζόμενους των ιδρυμάτων, σημερινούς και αυριανούς. Η κινητικότητα, η στελέχωση με προσωποπαγείς θέσεις κοκ, αφορούν και το παρόν αλλά και ένα πιο ελαστικοποιημένο μέλλον για το προσωπικό των Ιδρυμάτων. Αυτό δεν κρύβεται από το γεγονός ότι κάποιοι καθηγητές εξωραΐζουν την κατάσταση, με κριτήριο τη θέση τους, και προσβλέποντας σε πιθανές μπίζνες.
Παλεύουμε για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών, εκπαιδευτικών, του προσωπικού και των αποφοίτων.
Διεκδικούμε:
- Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Κατάργηση των κατηγοριών πτυχίων, τμημάτων και αποφοίτων.
- Ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές.
- Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά. Να καταργηθούν τώρα τα δίδακτρα οποιασδήποτε μορφής στις μεταπτυχιακές σπουδές.
- Κρατική χρηματοδότηση για ουσιαστική ενίσχυση σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό, για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Ιδρυμάτων.
- Πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε αναβαθμισμένες σπουδές πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν οι φοιτητές. Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, εστίες, λέσχες και βιβλιοθήκες παντού και για όλους τους φοιτητές.
- Δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε ο καθένας με δικαιώματα (συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων).
- Αναβαθμισμένη έρευνα και ερευνητικές υποδομές στην υπηρεσία της εξέλιξης των επιστημών και των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Αργοστόλι 18/6/2018
Ο Πρόεδρος
|
Η Γραμματέας
|
Διονύσης Γεωργόπουλος
|
Σοφία Μισαηλίδου
|