Εκδήλωση τιμής της Τομεακής Επιτροπής Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ για τους Δαυγάδες αγωνιστές
Εκδήλωση τιμής της Τομεακής Επιτροπής Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ για τους Δαυγάδες αγωνιστές.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Αυγούστου η εκδήλωση τιμής της Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ για τους οκτώ εκτελεσμένους ΕΑΜίτες και τους δύο μαχητές του ΔΣΕ από τα Δαυγάτα Κεφαλονιάς.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ και αφιερώθηκε στη μνήμη του συντρόφου μας Τάσου Νικολάτου (τα δύο του αδέλφια συγκαταλέγονται στα θύματα) ο οποίος δεν πρόλαβε να δει αυτήν την εκδήλωση που τόσο ήθελε να πραγματοποιηθεί. Αφορούσε δε την άγρια δολοφονία οκτώ παλικαριών από τα Δαυγάτα από τη συμμορία του περιβόητου εγκληματία Γάκια κατά την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας λίγο πριν της νόθες εκλογές του 1946.
Στην εκδήλωση εκτός από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παραβρέθηκαν απόγονοι όλων των αγωνιστών καθώς και αρκετοί χωριανοί που θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Επίσης, παραβρέθηκε έπειτα από πρόσκληση της Τ.Ε. και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Παναγής Δρακουλόγκωνας.
Χαιρετισμούς απεύθηναν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σπύρος Βαγγελάτος, ο Γιώργος Σπυράτος εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ της Κεφαλονιάς και εκ μέρους των συγγενών των εκτελεσμένων ο Διονύσης Γασπαρινάτος.
Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Διονύσης Γεωργόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε τα παρακάτω:
“Η Τομεακή Επιτροπή (ΤΕ) Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ τιμά σήμερα στα Δαυγάτα, αυτή την αετοφωλιά του αγώνα, τους αγωνιστές του χωριού από την ΕΑΜική αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), που σφαγιάσθηκαν από τη φασιστική συμμορία του Γάκια (οκτώ άτομα στις 4 Μάρτη 1946), που έπεσαν στη μάχη ή εκτελέσθηκαν από το αστικό κράτος, προσφέροντας την ίδια τους τη ζωή θυσία στον αγώνα για λευτεριά, για λαοκρατία, για μια καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο...)”
“Η κριτική προσέγγιση της ιστορίας μας γίνεται με αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το ΚΚΕ συγκρούστηκε και συγκρούεται με όλες τις μορφές της δικτατορίας του κεφαλαίου, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, παρά τις στρατηγικές προγραμματικές του ανεπάρκειες. Από το 1918 ως το 2018 υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει κάθε γενιά κομμουνιστών και εξασφαλίζει τη συνέχεια στην πάλη για τη νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αυτό το νήμα έχει πλεχτεί από το παράδειγμα και τους εγγυητές της πορείας μας, που δεν είναι άλλοι από τους χιλιάδες συντρόφους και συντρόφισσές μας που βασανίστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπερασπίστηκαν την τιμή του λαού και του Κόμματος με το όπλο στο χέρι, σαν μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Που υπέστησαν διώξεις και δεν υποχώρησαν για να βολευτούν στη θαλπωρή του συστήματος, που δεν εξαργύρωσαν το κομμουνιστικό τους παρελθόν για να καθίσουν στις αστικές κυβερνητικές καρέκλες.
Σε όλους αυτούς και στην ακλόνητη πίστη μας ότι ο σοσιαλισμός είναι το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που θα αντικαταστήσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ως συνειδητό έργο της μαζικής επαναστατικής πάλης, οφείλεται το γεγονός ότι το ΚΚΕ όχι μόνο άντεξε, αλλά κατέκτησε την ικανότητα να ανανεώνει τους δεσμούς του με νέα τμήματα των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων.
Ιδιαίτερα, δεν θα κουραστούμε να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς συντρόφους μας, όπως κάνουμε σε τούτο το χωριό σήμερα, σε όλη την Κεφαλονιά και σε όλη την Ελλάδα. Όχι γιατί τους πρέπουν μνημόσυνα. Αλλά γιατί πρέπει οι τόποι, τα γεγονότα, οι μαχητές, τα έργα και οι θυσίες τους να προβάλλονται και να λάμπουν, απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας, που επιχειρούν συστηματικά τα αστικά επιτελεία, οι αστικοί κρατικοί θεσμοί. Για να απομονωθεί η προσπάθεια οικειοποίησης από τα οπορτουνιστικά ναυάγια του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ υιοθετούν όλη την αντικομμουνιστική και αντισοβιετική υστερία της ΕΕ, ενώ υπερασπίζονται με τα ΜΑΤ το μισητό άγαλμα του Τρούμαν, ενώ είναι ...ΝΑΤΟικότεροι του ΝΑΤΟ, επιχειρούν να ξεπλύνουν τα πολιτικά τους αμαρτήματα με εμφανίσεις σε ιστορικούς τόπους, όπως η Μακρόνησος, ο Άη- Στράτης, η Καισαριανή.”
Στην συνέχεια ακολούθησε:
- Ιστορική αφήγηση από τους Βασίλη Μόσχο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. Του ΚΚΕ και την Αγγελική Γαρμπή, μέλος του Τ.Σ. Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΚΝΕ. Η ιστορική παρουσίαση πλαισιώθηκε μουσικά από τους Πέτρο Μποφυλάτο, Βάσω Κουτρούλη και Ευσταθία Γαρμπή.
- Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με τα ονόματα των αγωνιστών από την Αγγελική Τσώλου
μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δ. Ελλάδας του ΚΚΕ και γραμματέα της Τ.Ε. Κεφαλονιάς –
Ιθάκης.
Να σημειωθεί ότι η πλάκα την οποία φιλοτέχνησε ο σύντροφος Νίκος Τσιμάρας
δεν εντοιχίστηκε σε βράχο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού λόγω ολιγωρίας να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς. Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης θα πραγματοποιήσει τον εντοιχισμό της πλάκας στο προκαθορισμένο σημείο, αμέσως μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης.
- Κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του ΚΚΕ ,της ΚΝΕ, , της ΠΕΑΕΑ και εκ μέρους των συγγενών.
Τέλος, η συγκίνηση κορυφώθηκε στο άκουσμα του προσκλητηρίου των νεκρών ακολουθούμενο από ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και το πένθιμο εμβατήριο (επέσατε θύματα αδέλφια εσείς), από το σύνολο των παρευρισκομένων, τραγούδι που είχε να ακουστεί στο χωριό 72 χρόνια όταν και είχε τραγουδηθεί στην κηδεία των θυμάτων.