Αφιέρωμα του “Γαστρονόμου” στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς…


Περηφάνια μας γεμίζει όταν βλέπουμε Κεφαλονίτικες εταιρείες να κατακτούν την αγορά σε Ελλάδα και εξωτερικό…
Ο “Γαστρονόμος” του Αυγούστου φιλοξενεί στις σελίδες του ένα αφιέρωμα στα βιολογικά ψάρια, τσιπούρες και λαβράκια που μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο στα νερά μας. Ναι, στα νερά μας γιατί στο συγκεκριμμένο άρθρο γίνεται αναφορά στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς (και στα Ιχθυοτροφεία Bio Andros)
Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πρωτοπορούν, αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται σε τμήμα της αγοράς που αναπτύσσεται συνεχώς (βιολογικά προϊόντα).
“Τα ατού των βιολογικών ψαριών” τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της Ν.Δημητρίου τονίζοντας ότι “δεν είναι επιβαρυμένα με φάρμακα, μεγαλώνουν σε ποιοτικές συνθήκες και κοστίζουν λιγότερο από τα πελαγίσια”… Ταυτόχρονα το άρθρο προτρέπει τον καταναλωτή να επιλέξει τα ψάρια των Ιχθυοτροφείων μας, αναφέροντας τους λόγους….

Φυσικά δεν περιμέναμε από τον “γαστρονόμο” να μας πείσει (τους Κεφαλονίτες) να προτιμήσουμε ψάρια Ιχθυοτροφείου, μιάς και είμαστε από τους τυχερούς που ανά πάσα ώρα και στιγμή πεταγόμαστε στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, στο Λιβάδι και προμηθευόμαστε άμεσα… Δεν είναι άγνωστο άλλωστε ότι η τοπική αγορά στηρίζει εδώ και χρόνια τις τσιπούρες και τα λαβράκια του Ιχθυοτροφείου μας, μιάς και η ποιότητα του είναι αποδεδειγμένη…

Πριν λίγες μέρες παρακολουθώντας γνωστά ενημερωτικά site της χώρας μας εντοπίσαμε αρκετές αναφορές για την πρωτιά της Ελλάδας στις Ιχθυοκαλλιέργειες…
Αν θυμάστε τα στοιχεία τον Οκτώβριο του 2013 έφερναν δεύτερη την χώρα μας, με την Τουρκία να κατακτά την αγορά… Όλα όμως ανατράπηκαν μέσα σε λίγους μήνες με την Ελλάδα να αποδεικνύει αυτό που όλοι γνωρίζαμε… Πρωτιά της Ελλάδας στις Ιχθυοκαλλιέργειες…

“Τα ηνία στον χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας εξακολουθεί να κρατάει η χώρα μας, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια αλλά και τον σκληρό ανταγωνισμό από την Τουρκία.
Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έκθεσης (Αύγουστος) της ομοσπονδίας των Ευρωπαίων παραγωγών ιχθυοκαλλιέργειας (FEAP, Federation of European Aquaculture Producers) σχετικά με την παραγωγή ψαριών στην Ευρώπη την περίοδο 2004-2013, η συνολική παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι πέρυσι στη χώρα μας ανήλθε σε 123.000 έναντι 93.500 τόνων της Τουρκίας.
Πιο αναλυτικά, η παραγωγή τσιπούρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στους 75 χιλιάδες τόνους (έναντι 41.700 τόνων της Τουρκίας) ενώ η παραγωγή στο λαβράκι έφθασε στους 48.000 τόνους έναντι 51.600 τόνων της Τουρκίας.
Στοιχεία για τη φετινή παραγωγή των δύο αυτών ψαριών δεν υπάρχουν, ωστόσο -σύμφωνα με τις ενδείξεις- η Ελλάδα θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της, σε αντίθεση με την Τουρκία που θα τη μειώσει.
Θετικές προοπτικές 
Οι ενδείξεις αυτές προκύπτουν από την εξέλιξη της περυσινής παραγωγής γόνου στις δύο αυτές χώρες. Σε ό,τι αφορά το λαβράκι, η Ελλάδα αύξησε το 2013 την παραγωγή γόνου σε σχέση με το 2012 (192.000 τόνοι από 184.000), σε αντίθεση με την Τουρκία που τη μείωσε (160.000 από 205.000 τόνους). Στο μέτωπο της τσιπούρας, η Ελλάδα αύξησε το 2013 την παραγωγή γόνου σε σχέση με το 2012 (266.000 από 245.000 τόνους), σε αντίθεση με την Τουρκία που τη μείωσε (140.000 τόνοι από 185.000).
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι μειώνουν την παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι είναι το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση σταμάτησε την επιδότηση της παραγωγής (επιδότηση που κυμαινόταν γύρω στα 40 λεπτά του ευρώ ανά κιλό), με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους αυτής. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, εμπόδιο στην ανάκαμψη και εξυγίανση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί και ο παρωχημένος πτωχευτικός κώδικας.
imerisia.gr”

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο 34χρονος υποψήφιος Δήμαρχος Σάμης, αποκαλύπτει.... VIDEO

Σεμινάριο αυτοάμυνας στην Σχολή Kung Fu στο Αργοστόλι

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ (Greenpeace) στα Νέα της Kefalonias.gr