1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΙΝ - Κατατοπιστικός ο Καθ. Άκης Τσελέντης

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων ! Την παρουσίαση του προγράμματος και των ομιλητών ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Μαλλάς *.
Ο κ. Μαλλάς προσπάθησε και τήρησε το χρονοδιάγραμμα των ομιλητών, αλλά θεωρώ ότι αντιμετώπιζε με πολύ ελαφρότητα ένα συνέδριο το οποίο για εμάς στα Επτάνησα έχει σοβαρή σημασία και αυτό επειδή η θεματολογία του Συνεδρίου είναι ζωτικής σημασίας.
Υδρογονάνθρακες και εξορύξεις στο Ιόνιο Πέλαγος !
Ένα θέμα που μας καίει όλους και ελπίζω όλους του Επτανησίους. Μας αφορά άμεσα. Τα Ιόνια Νησιά μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοδική τουριστική πορεία. Ζούμε από τον Τουρισμό! Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης κλπ.

Δυστυχώς παρότι ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Γρηγορίου φάνηκε πολύ ενθουσιασμένος, πολύ καθησυχαστικός, πολύ γενικά, τόνιζε συνεχώς την αξία του "πετρελαίου" στην ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, δεν μας καθησύχασε καθόλου. Ακριβώς το αντίθετο, γεμίσαμε αμφιβολίες για το αν τα Ιόνια Νησιά, αν οι οικονομία των Επτανήσων, αν οι θάλασσες μας, αν το θαλάσσιο οικοσύστημα βγει αλώβητο από αυτήν την ιστορία που δεν είναι άλλη από την γεώτρηση πετρελαίου.



Από τις 12:30 έως τις 3:30 το μεσημέρι ακούσαμε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για την εξορυξη υδρογονανθρακων στο Ιόνιο Πέλαγος και στον Πατραϊκό κόλπο.

Ομιλητές ήταν οι:
Σταθάκης Γιώργος - Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κων/νος Σκορδίλης - Γενική Δ/νση Διοίκησης, Οικονομικών, Πληροφορικής ΠΙΝ (Αναφέρθηκε στην Περιβαλλοντική πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά)
Γιάννης Γρηγορίου - Δ/νων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ
Αβραάμ Ζεληλίδης - Πρόεδρος Τμη. Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών (Από την πρόβλεψη στην αξιοποίηση των υδρογονανθρακων με σεβασμό στο περιβάλλον)
Γιώργος Παπαθεοδώρου - Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου πατρών
Παναγιώτης Δενδρινός - Βιολόγος και εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής οργάνωσης MOM (θαλάσσια βιοποικιλότητα στο Δυτικό Πατραϊκό και Εσωτερικό Ιόνιο)
Άκης Τσελέντης - Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και Εθνικού κέντρου Προειδοποίησης τσουνάμι (Unesco) ο οποίος αναφέρθηκε στην Ασφαλή παραγωγή υδρογοναθρακων στο Ιόνιο και στον ελεγκτικό ρόλο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου


Ακολουθούν μερικά από τα σημεία της ομιλίας του κ Γρηγορίου Οι ομιλίες έχουν βιντεοσκοπηθεί και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν αναρτηθεί στο youtube.

"Όλα καλά, η γεώτρηση θα γίνει με ασφάλεια, δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση λάθους. Το πετρέλαιο είναι απαραίτητο στην ζωή μας καθημερινά, τα πλαστικά μπουκάλια-τα ρούχα-πολλά πράγματα φτιάχνονται από πετρέλαιο. Οπότε τα οφέλη είναι πολλά. Άλλωστε ένα μεγάλο ποσοστό από τα κέρδη μας θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή την στιγμή είμαστε σε πρώιμο στάδιο Κάνουμε έρευνες. Μόλις τελειώσουν οι έρευνες και πριν ξεκινήσουμε γεωτρήσεις θα φτιάξουμε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα έχετε τουρισμό όλο τον χρόνο γιατί όσοι εργάζονται στις γεωτρήσεις θα μένουν στα νησιά σας." 



Πόσα θα πάνε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; π.χ. από τα 200 εκ. που θα πάρει το κράτος ετησίως τα 20 εκ ΜΟΝΟ θα πάνε στην Περιφέρεια.
Δηλαδή μέχρι σήμερα τα Επτάνησα έχουν φτιάξει μεγάλα οδικά έργα στην Αχαϊα, στην Εγνατία, στην Ηγουμενίτσα, στα Γιάννενα κλπ. Και αυτή είναι η συμφωνία του ελληνικού κράτους. Να φτιαχτεί ολόκληρη η Ελλάδα από την εξόρυξη υδρογοναθρακων στο Ιόνιο, αλλά εμείς στα Επτάνησα να συνεχίσουμε να έχουμε τους δρόμους της γούβας και του ελέους, όσο δε για έργα σοβαρά ούτε λόγος. Που να φτάσει το μηδαμινό ποσοστό που μας "πετάνε" για να φτιαχτούν σοβαρά έργα θωράκισης και προστασίας στην μετακίνηση του πολίτη; 

Γιώργος Παπαθεοδώρου "Έχουμε διαφυγές αερίων στο Κατάκολο, στο Ιόνιο δεν έχουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να αποτυπώσουμε πολλά ναυάγια μετά από την εξόρυξη υδρογονανθρακων. Μετρήσαμε και καταγράψαμε τον θόρυβο στο θαλάσσιο περιβάλλον Μάλιστα καταγράψαμε πολλούς θορύβους από καραβίδες και αστακούς και στο μέλλον θα έρθουμε σε επαφή με Ιχθυολόγους για να αξιοποίησουμε αυτούς τους ήχους. Η χώρα μας αποκτά προίκα για το θαλάσσιο περιβάλλον, το αποτυπώνουμε και το προστατεύουμε. Η εξόρυξη υδρογοναθρακων είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια"


Παναγιώτης Δενδρινός "Υπήρξε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τα θαλάσσια είδη των περιοχών μας. Αξίζει να προστατευτεί αυτό το θαλάσσιο οικοσύστημα. Για να αναπαραχθούν πρέπει να έχουν ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον.

Έντονη παρουσία στο Ιόνιο Πέλαγος έχουμε σε:
- Θαλάσσιο κόρακα (απειλουμενο είδος)
- Αρτέμη
- Ρινοδέλφινο
- Κοινό Δελφίνι
- Ζωνοδέλφινο το οποίο ζει σε ποιό βαθιά νερά
εσογειακή φώκια η οποια προστατεύεται διεθνώς και στο πέλαγος μας η παρουσία της είναι έντονη Η προσοχή της Ευρώπης είναι στραμμένη στην προστασία της φώκιας
Με τις έρευνες που κάναμε καταγράψαμε και παράνομες δραστηριότητες όπως μηχανότρατες, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ"


Άκης Τσελέντης ! Το θαυμαστικό επειδή με την τοποθέτηση του αλλά και τις ερωτήσεις του προς τους υπόλοιπους ομιλητές, μας έκανε να τον θαυμάσουμε περισσότερο. Είχε τα κότσια να θέσει ζητήματα για την σχέση σεισμών-εξορύξεων, αλλά και να επισημάνει τα ελλιπή στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο λόγος του χειμαρρώδης, δεν προλάβαινα να κρατήσω σημειώσεις, αλλά κατάφερα να βιντεοσκοπήσω όλα όσα ανέφερε !
Μην ξεχνάμε ότι στο Ιόνιο έχουν καταγραφεί οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της Ελλάδας.
Θα ξεκινήσω ανάποδα όσον αφορά τις σημειώσεις που κράτησα από την ομιλία του Καθηγητή

- Η μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι ΑΤΕΛΗΣ ! Δεν μου αρέσει ! 

- Η πολιτεία να ζητήσει από την εταιρεία να λάβει και άλλα μέτρα !
- Εγκαταστήστε σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι. Έχουμε την Τεχνολογία. Να εξεταστεί σοβαρά από την εταιρεία η λήψη μέτρων για πιθανό τσουνάμι !
- Η άντληση δεν προκαλεί σεισμούς, οι πιθανότητες είναι μικρές (οι σεισμοί της Καλιφόρνιας το '29 ήταν αποτέλεσμα των χιλιάδων γεωτρήσεων, όπως και της Ιταλίας πριν 2 χρόνια και άλλα παραδείγματα). Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ όμως η παρακολούθηση ! Αν υπάρχει σοβαρότητα στις εγκαταστάσεις δεν υπάρχει πρόβλημα.
- Εϊναι αναγκαία η παρακόλουθηση των περιοχών μας καθ'ολη την διάρκεια των γεωτρήσεων
- Η γεώτρηση μπορεί να προκαλέσει δυνατούς σεισμούς όταν φτάνει στο τέλος της ζωής της, γιατί ασκούνται πιέσεις από τις εταιρείες για να αντλήσουν (στραγγίξουν) την πηγή υδρογονανθράκων. Αν γίνει και εδώ αυτό ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ
- Η περιοχή μας είναι η μεγαλύτερη και επικινδυνότερη σε σεισμικότητα στον Ελλαδικό χώρο 1800 σεισμούς έχουμε καταγράψει τις τελευταίες 3 ημέρες.
- Στην Κεφαλονιά αυτήν την στιγμή έχουμε 17 σεισμογράφους (χτες βράδυ βάλαμε άλλους 3)
- Έχουμε στήσει σύστημα στην γεωργική Σχολή και έχουμε σωστή καταγραφή της σεισμικότητας λόγω της τεχνολογίας που εγκαταστήσαμε
- Είναι ευκαιρία τώρα με την μεγάλη σεισμικότητα νότια της Ζακύνθου να εγκαταστήσουμε υποθαλάσσιο σύστημα παρακολούθησης της σεισμικότητας και να καταγράψουμε συμπεριφορές
- Ένας κίνδυνος πολύ σημαντικός είναι το τσουνάμι. Πριν 7 χρόνια είχα κάνει μιά μελέτη, είχα πάρει τα κεντρικά ρήγματα στο Ιόνιο και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένα τσουνάμι μπορεί να φτάσει ΄μέχρι και 8 μέτρα. Απόφασισα να μην δημοσιεύσω αυτήν την δουλειά για μην βλάψω τον τουρισμό. Να εγκαταστήσουμε ένα Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. 
- Υπάρχει περίπτωση όμως να υπάρχουν μικρές διαρροές (πετρελαίου) σε έντονη σεισμικότητα




Συγχαίρουμε τον κ Τσελέντη ! Δεν κράτησε σιγή ιχθύος, δεν ικανοποίησε τα συμφέροντα της εταιρείας αλλά στάθηκε μπροστά στους συμπατριώτες του Κεφαλονίτες και τα είπε στα ίσια και σταράτα χωρίς περιτυλίγματα.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ομιλητές. Βλέπετε οι προηγούμενοι ομιλητές δεν ξέρουν ότι οι Κεφαλονίτες είναι από την εξυπνότερη ανθρώπινη ράτσα και δεν "μαγεύονται" από ωραία λόγια.

Μην παραλείψετε να δείτε τα βιντεάκια και όπως είπα, έξυπνοι είστε, βγάλτε τα συμπερασματα σας! ( θα είναι διαθέσιμα έως τις 2 το μεσημέρι)




Κύριε Περιφερειάρχα Ιονίων Νήσων, κ Γαλιατσάτε, σας ικανοποιεί το μερίδιο ή μάλλον τα ψίχουλα που η δική σας κυβέρνηση θα επιστρέψει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ; 

Ένταση υπήρξε μεταξύ του Διευθυνοντα Συμβουλου των ΕΛΠΕ κ Γ.Γρηγορίου και του Γιάννη Κουρούκλη (video)

Και κάτι τελευταίο. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις όπως του εκπροσώπου των ΕΛΠΕ δεν είχαμε και από τους εκπροσώπους των αιολικών παρκών στα βουνά της Πυλάρου και των Διλινάτων; Ξεχάσατε τις πλημμύρες λόγω παραλείψεων στις Περιβαλλοντικές Μελέτες Επιπτώσεων ; Αποζημιωθήκατε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία των ανεμογεννητριών για τις ζημιές που είχατε στα σπίτια, στα μαγαζιά, στα ΙΧ σας; Εδώ μιλάμε για μιά βλάβη, για ένα ανθρώπινο λάθος, πείτε το όπως θέλετε, όπου θα μετατρέψει τις θάλασσες μας και τις υπέροχες παραλίες μας από γαλαζοπράσσινες σε μαύρες!



Αριστέα Χαριτάτου



* Ο Δημήτρης Μαλλάς ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων από το 1995, επιδιώκοντας να καλύψει τόσο την τεχνολογική όσο και την επιχειρηματική πλευρά των θεμάτων. Παράλληλα, ασχολείται έντονα με το οικοσύστημα των startups και της καινοτομίας στην Ελλάδα, καθώς και με τον κλάδο του τουρισμού.
Συνεργάζεται με το CNN Greece και τον όμιλο της DPG Media, αρθρογραφεί σε κλαδικά μέσα που ασχολούνται με το χώρο της τεχνολογίας και παράλληλα συμμετέχει σε πολλά συνέδρια, αναλαμβάνοντας το κομμάτι της διαμόρφωσης του περιεχομένου τους.





















































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο 34χρονος υποψήφιος Δήμαρχος Σάμης, αποκαλύπτει.... VIDEO

Σεμινάριο αυτοάμυνας στην Σχολή Kung Fu στο Αργοστόλι

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ (Greenpeace) στα Νέα της Kefalonias.gr