Μια όμορφη πολιτιστική βραδιά διοργάνωσε η Πολιτιστική Στέγη Τρωιαννάτων

Μια όμορφη πολιτιστική βραδιά που διοργάνωσε η Πολιτιστική Στέγη Τρωιαννάτων στα πλαίσια της ανάδειξης της πολιτιστικής και αρχαιολογικής. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δυο θέματα που έχουν άμεση σχέση με την μεγάλη ιστορική αξία που έχει το χωριό μας τα Τρωιαννάτα, στο διάβα του χρόνου .

Το πρώτο αφορούσε για τον Καποδίστρια ο οποίος επισκέφθηκε τα Τρωιαννάτα δυο φόρες, με ομιλητή τον Δικηγόρο κ. Ευαγ. Κουρή και το δεύτερο για την Αρχαία Κράνη με ομιλήτρια την κ. Ελένη Παπαφλωράτου, αρχαιολόγο.





Η έκπληξη βέβαια ήταν όσα είπε ο κ. Ευαγ. Κουρής για το Καποδίστρια και τις επισκέψεις του στην Κεφαλονιά στο χωριό Τρωιαννάτων, ιδιαίτερα για την δεύτερη επίσκεψη  όπου ήταν και η αιτία, όπως είπε, της δολοφονίας του στο Ναύπλιο.

 Άγνωστα ιστορικά στοιχεία, πρώτη φορά τα ακούγαμε. Όπως είπε ο ομιλητής,  οι ιστορικοί  δεν αναφέρονται σ’  αυτά τα γεγονότα.  Ωστόσο, ομολογώ, δεν γνώριζα ότι ο Βαγ. Κουρής είχε πολεμήσει στην Κύπρο το 1964 με το ψευδώνυμο Παντελής Συμεωνίδης, συνέβαλε ώστε να φτιαχτεί η Κυπριακή Εθνοφρουρά, ήταν πρόεδρος των φοιτητών της Νομικής με μεγάλη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη από τη Δικτατορία όπου φυλακίστηκε, κι άλλα πολλά, μια δράση την οποία ασφαλώς οι συμπατριώτες του θα γνωρίζουν αλλά προσωπικά δεν γνώριζα.


Ενδιαφέρουσα ήταν και  η ομιλία της κ. Παπαφλωράτου για την Αρχαία Κράνη, ήταν λίγο “στυλιζαρισμένη” με το ύφος των ομιλιών που κάνουν οι αρχαιολόγοι μεταξύ τους ή στις αίθουσες των Πανεπιστημίων, όμως ακούσαμε άγνωστα στοιχεία που δεν έχουν έρθει στην αντίληψη μας  ποτέ, ιδιαίτερα οι  Αργοστολιώτες.

 Ενδιαφέρουσα ήταν όμως και η απάντηση που έδωσε η  κ. Παπαφλωράτου όταν την ρώτησα για το Μουσείο, πότε θα λειτουργήσει. Είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και στις κατά τόπους ηγεσίες. Συμπληρώνοντας, ότι έχει γίνει μια συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη, εκπροσώπων του Δήμου, της Βουλευτού και της  ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και αποφασίστηκε, να γίνει μια προγραμματική μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου, όπου η Περιφέρεια, όπως έμαθε πρόσφατα το “πέρασε” από το Περ. Συμβούλιο, θα κάνει  μια Χρηματοοικονομική Μελέτη δημοσίου.



Αυτά μας είπε η κ. Παπαφλωράτου για το Μουσείο. Την ρώτησα και για τον Τάφο των Τζανάτων και μου είπε ότι έχει γίνει πρόταση να μπει στο ΕΣΠΑ, είναι ένα μη δημοσιευμένο μνημείο και όσα βρέθηκαν μέσα στο τάφο βρίσκονται (βρίσκονταν) στο Μουσείο. Τόσα χρόνια η ανασκαφή αυτή και παραμένει παρ’ όλα αυτά “μη δημοσιευμένο” μνημείο. Άραγε τι εννοεί μ’ αυτό;;;;

Στο τέλος της εκδήλωσης μας φίλεψαν με καλό Τρουγιανέικο κράσι και φέτα

Σ. Αλεβιζόπουλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο 34χρονος υποψήφιος Δήμαρχος Σάμης, αποκαλύπτει.... VIDEO

Σεμινάριο αυτοάμυνας στην Σχολή Kung Fu στο Αργοστόλι

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ (Greenpeace) στα Νέα της Kefalonias.gr