Παραδοσιακό Κεφαλονίτικο Τηγανόψωμο δια χειρός Γιώργου
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ
Τηγανόψωμο
Υλικά : 2 κούπες αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουτάλακι του γλυκού ζάχαρη, 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξερή, 2 κουταλιες της σουπας ελαιόλαδο, και χλιαρό νερό όσο πάρει, για γαρνίρισμα μέλη κοτο η ζάχαρη, κανέλα και το σουσάμι και για το τηγάνισμα ελαιόλαδο.
Για την παρασκευή της συνταγής: σε ενα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλατι, μεσα σε ενα ποτήρι βάζουμε λιγο χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε συμπληρώνοντας λιγο-λιγο χλιαρό νερό όσο πάρει. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ζυμάρι, στη συνεχεια ρίχνουμε και το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει εύπλαστη και λιγο σκληρή η ζύμη και την κάνουμε μπάλα. Την βάζουμε μεσα στο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε περίπου 1 ωρα να ξεκούραστη σε ζεστό μερος. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας, για να μην κολλήσει το ζυμάρι, και τοποθετούμε εκει τη ζύμη, και την πατάμε ελαφρός με τα δάκτυλά μας να πλατύνει και κατόπιν την τηγανίζουμε χωρις να την αλευρώσουμε σε ενα μεγαλο τηγάνι με ελαιόλαδο, αν θέλατε μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη και να κάνετε μικρότερα τηγανόψωμα. Σερβίρετε το τηγανόψωμο σε ενα πιάτο ρίχνοντας απο πανω το μέλι κοτό η ζάχαρη, το σουσάμι και την κανέλα.
Καλη Επιτυχία !
Αποστολατος Γιωργος
Τηγανόψωμο
Υλικά : 2 κούπες αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουτάλακι του γλυκού ζάχαρη, 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξερή, 2 κουταλιες της σουπας ελαιόλαδο, και χλιαρό νερό όσο πάρει, για γαρνίρισμα μέλη κοτο η ζάχαρη, κανέλα και το σουσάμι και για το τηγάνισμα ελαιόλαδο.
Για την παρασκευή της συνταγής: σε ενα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλατι, μεσα σε ενα ποτήρι βάζουμε λιγο χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε συμπληρώνοντας λιγο-λιγο χλιαρό νερό όσο πάρει. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ζυμάρι, στη συνεχεια ρίχνουμε και το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει εύπλαστη και λιγο σκληρή η ζύμη και την κάνουμε μπάλα. Την βάζουμε μεσα στο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε περίπου 1 ωρα να ξεκούραστη σε ζεστό μερος. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας, για να μην κολλήσει το ζυμάρι, και τοποθετούμε εκει τη ζύμη, και την πατάμε ελαφρός με τα δάκτυλά μας να πλατύνει και κατόπιν την τηγανίζουμε χωρις να την αλευρώσουμε σε ενα μεγαλο τηγάνι με ελαιόλαδο, αν θέλατε μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη και να κάνετε μικρότερα τηγανόψωμα. Σερβίρετε το τηγανόψωμο σε ενα πιάτο ρίχνοντας απο πανω το μέλι κοτό η ζάχαρη, το σουσάμι και την κανέλα.
Καλη Επιτυχία !
Αποστολατος Γιωργος