Χαιρετισμός στο 12o Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας και Αλιείας στην Κέρκυρα
«Χαιρετισμός στο 12o Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας και Αλιείας στην Κέρκυρα»
Στην τελετή έναρξης του 12ου Πανελληνίου Συμποσίου Ωκεανογραφίας και Αλιείας που διεξάγεται στην Κέρκυρα, συμμετείχε η Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Το Συμπόσιο είναι η πολυπληθέστερη επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η οποία διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από το 1985 και προσελκύει επιστήμονες από όλους τους κλάδους της Θαλάσσιας Έρευνας τόσο της χώρας μας όσο και από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Το κεντρικό θέμα του Συμποσίου είναι η Γαλάζια Ανάπτυξη για την μακρο-Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην ομιλία της η Βουλευτής παρουσίασε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο και ιδιαίτερα του Ιονίου, οι οποίες εστιάζονται στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών, της ναυσιπλοΐας, της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και στον τουρισμό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη της θέσπισης ενός πλαισίου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που κατετέθηκε στη Βουλή, καθώς η χώρα μας, λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα, χρειάζεται κανόνες και όρους για την περιβαλλοντική προστασία του θαλάσσιου χώρου από την εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων στη θάλασσα και συγχρόνως θα ευνοεί την αειφόρο ανάπτυξη. Τέλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης που στοχεύουν στη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για την εμπέδωση της ειρήνης και σταθερότητας σ’ αυτή την ευρύτερη και ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου.
Επισυνάπτεται ολόκληρος ο χαιρετισμός της Βουλευτή.
«Χαιρετισμός στο 12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας και Αλιείας»
Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας στην έναρξη των δραστηριοτήτων του 12ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ωκεανογραφίας και Αλιείας, το οποίο αποτελεί την πολυπληθέστερη επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και έχει ιδιαίτερη συμβολή στους κλάδους της Θαλάσσιας Έρευνας. Για εμάς, για την Ελλάδα, το συμπόσιο διεξάγεται σε μία ιδιαίτερα θετική χρονική συγκυρία, λίγο πριν την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων στη χώρα μας που όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί τον Αύγουστο. Έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το μοντέλο ανάπτυξης στη «μεταμνημονιακή εποχή», καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν πως το 2018 θα είναι σταθμός στην πορεία για την ανάκαμψη της χώρας. Είναι σημαντική η διεξαγωγή ενός τέτοιου διαλόγου επιστημονικού, κοινωνικού και πολιτικού για το ζήτημα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της χώρας μετά την κρίση, διότι πλέον η επεξεργασία των ζητημάτων της ανάπτυξης και πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέους όρους.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη «Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου» ο στόχος είναι η θάλασσα να καταστεί χώρος ευημερίας, ανάπτυξης, καινοτομίας και οικονομικών ευκαιριών για όλες τις χώρες που βρέχονται από αυτήν. Η περιφέρεια, στην οποία διαμένουν πάνω από 70 εκατομμύρια κάτοικοι, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της γεωγραφικής συνέχειας στην Ευρώπη. Η στρατηγική αφορά σε οκτώ χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη), περιλαμβάνοντας δραστηριότητες που εκκινούν από την αλιεία και τον τουρισμό έως την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
- Η γαλάζια οικονομία η οποία έχει εύρος από την ανάπτυξη γαλάζιων τεχνολογιών (μεταφορές, ενέργεια, ρομποτική) έως τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση θαλασσινών. Περιλαμβάνει εξειδικευμένες αγορές, π.χ. δραστηριότητες αναψυχής, ελεύθερου χρόνου και μικρές κρουαζιέρες.
- Συνδεσιμότητα: η περιφέρεια βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της Ευρώπης. Η λεκάνη Αδριατικής-Ιονίου αποτελεί φυσική οδό ναυσιπλοΐας που εισχωρεί σε βάθος την ΕΕ. Παρέχει τη φθηνότερη θαλάσσια οδό από την Άπω Ανατολή μέσω Σουέζ, καθιστώντας την απόσταση έως τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης 3.000 χλμ. συντομότερη από ό, τι μέσω των λιμένων του Βορρά.
- Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και βιοποικιλότητα αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα της περιφέρειας. Διαθέτει ορισμένες παγκοσμίου φήμης πόλεις και φυσικούς βιοτόπους. Χαρακτηρίζεται επίσης από βιοποικιλότητα με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα·
- Τουρισμός: Η εν λόγω περιοχή μπορεί να καταστεί παράδειγμα βιώσιμων, υπεύθυνων και διαφοροποιημένων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Υπάρχουν εμπορικές ευκαιρίες για παράδειγμα με κρουαζιέρες που ωφελούν τις τοπικές οικονομίες, καθώς και μέσω της ερασιτεχνικής αλιείας.
Εάν αναζητήσουμε ένα κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας της χώρας μας αδιαμφισβήτητα αυτό είναι η θάλασσα και τα νησιά μας με όλο τον πολιτισμικό, οικολογικό και φυσικό πλούτο τους.
Κυρίες και κύριοι,
Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, για προστασία του περιβάλλοντος, για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για υποδομές αναφερόμαστε σε όλα αυτά που βρίσκονται στο χερσαίο χώρο. Για παράδειγμα στην Ελλάδα η σχέση χερσαίας/θαλάσσιας έκτασης είναι 60/40. Αν εξαιρέσουμε την ναυσιπλοΐα και την αλιεία, ελάχιστα έχουν γίνει σε δραστηριότητες και αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου που διαθέτουμε. Στη θάλασσα έχουμε και προστατευόμενες περιοχές και δυνατότητες για ΑΠΕ μέσω της κυματικής ενέργειας, και μνημεία της φύσης ή ανθρωπογενή βυθισμένα και ανάγκη για περιβαλλοντική προστασία. Καθορισμός χρήσεων λοιπόν στην ξηρά, στη θάλασσα και στην παράκτια ζώνη, εκεί που συναντάει η θάλασσα την ξηρά, που επιβαρύνεται περισσότερο.
Μια σημαντική παρέμβαση όμως αποτελεί το σχέδιο νόμου που κατετέθηκε και θεσπίζει το πλαίσιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Μια επιβεβλημένη ανάγκη ακριβώς λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της χώρας μας. Χωρίς την οργανωμένη ρύθμιση του χώρου σε θάλασσα και στεριά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για δίκαιη ούτε για βιώσιμη ανάπτυξη. Η ιδιαίτερη οικονομική σημασία των θαλασσών και ο κίνδυνος της άναρχης και αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, όπου δεν εννοούμε μόνο την αλιεία ή τις ποικίλες θαλάσσιες δραστηριότητες, αλλά και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, χρήζουν ρυθμιστικών πλαισίων που αφενός θα στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη και αφετέρου θα τηρούν τους όρους της προστασίας του περιβάλλοντος.
Όπως και στο χερσαίο χώρο, έτσι και στο θαλάσσιο η έλλειψη σχεδιασμού δημιουργεί καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ζητήματα συντονισμού των αρχών και των φορέων.
Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε ευρύτερα σε μία ευαίσθητη περιοχή με εκατομμύρια πρόσφυγες, διενέξεις για τον φυσικό πλούτο και στρατιωτικές συρράξεις. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή και αταλάντευτη. Η Μεσόγειος πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης, θάλασσα που ενώνει τα έθνη και δεν τα χωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο απλώνουμε χέρι συνεργασίας και φιλίας στις γειτονικές χώρες για την εμπέδωση της ειρήνης στη Μεσόγειο, όπως οι τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας και Ελλλάδας-Κύπρου-Λιβάνου. Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των αναφαίρετων δικαιωμάτων που πηγάζουν από αυτό για τα κράτη μας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου, αν και είμαι σίγουρη ότι θα είναι γόνιμες και παραγωγικές!
Κέρκυρα, 30-5-2018
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ