"ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ": Πλημμύρα τα πλαστά ευρώ
Άλυτο πρόβλημα παραμένει για την Ευρώπη η παραχάραξη χαρτονομισμάτων παρότι τα μέτρα προστασίας των συναλλασσομένων είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα στη ζώνη του ευρώ. Η κυκλοφορία χαλκευμένων ευρώ είναι ένας συνεχής πονοκέφαλος τόσο για τις χρηματοπιστωτικές αρχές της Ευρώπης όσο φυσικά και για τους πολίτες, οι οποίοι, όταν περιέλθει στην κατοχή τους ένα τέτοιο νόμισμα, αναγκάζονται είτε να υποστούν οι ίδιοι τη ζημιά είτε να γίνουν και αυτοί «παράνομοι» προσπαθώντας να το επαναπροωθήσουν στην αγορά μέσω νέας συναλλαγής.
Πάντως, παρά τις προσπάθειες που γίνονται πανευρωπαϊκά για τον περιορισμό του πλαστού χρήματος, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παραχαράκτες κινούνται ταχύτερα των μέτρων ασφάλειας.
Στη βάση αυτή ελαφρώς αυξημένος ήταν το 2017 ο συνολικός αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ, ενώ περίπου 694.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της για το 2017. Το ευρώ, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί ένα νόμισμα με υψηλή προστασία, χάρη στα υπερσύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας του, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών και εθνικών διωκτικών αρχών.
Οι αγαπημένοι στόχοι
Δημοφιλέστερος στόχος των παραχαρακτών είναι τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ, τα οποία το 2017 αντιπροσώπευαν, αθροιστικά, πάνω από το 85% του συνολικού αριθμού των πλαστών που κατασχέθηκαν. Το μερίδιο των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ μειώθηκε το 2017. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα τραπεζογραμμάτια χρησιμοποιούνται συχνότερα στις συναλλαγές και άρα είναι πιθανός ο πλημμελής έλεγχος από πλευράς καταναλωτών.
Όπως υπενθυμίζει η ΕΚΤ στην ετήσια έκθεσή της, τέθηκε σε κυκλοφορία το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Η εισαγωγή του αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια να καταστούν ακόμη πιο ασφαλή τα νομίσματα ευρώ.
Μετά τα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ, το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι η τέταρτη ονομαστική αξία της σειράς «Ευρώπη» που τίθεται σε κυκλοφορία. Διαθέτει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως τον βαθυπράσινο αριθμό, ο οποίος δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα όταν παρατηρείται υπό γωνία ενώ επίσης αλλάζει χρώμα, και ένα «παράθυρο με προσωπογραφία», ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη».
Όταν το τραπεζογραμμάτιο κοιταχθεί στο φως, ένα διαφανές παράθυρο κοντά στην άνω πλευρά του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης (μορφής από την ελληνική μυθολογία), η οποία είναι ορατή και από τις δύο πλευρές του τραπεζογραμματίου. Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει προγραμματιστεί η έκδοση των νέων τραπεζογραμματίων των 100 και των 200 ευρώ, που αποτελούν τις δύο τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη».
Τι θα γίνει με τα 500ευρα
Πολλοί μιλούν για το τέλος του νομίσματος των 500 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Πώς όμως έχουν ακριβώς τα πράγματα: Το νόμισμα των 50 ευρώ είναι ένα νόμισμα αποθησαυρισμού. Στην Ελλάδα η διαχείριση σε σχέση με το νόμισμα αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς πολλά τέτοια χαρτονομίσματα κρύφτηκαν το 2015 σε στρώματα και θυρίδες με τις υπεραναλήψεις μετρητών που έλαβαν χώρα.
Ακόμη υπενθυμίζεται ότι, μετά την αναθεώρηση των ονομαστικών αξιών των τραπεζογραμματίων ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποκλείσει το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ από τη σειρά «Ευρώπη», λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο τραπεζογραμμάτιο να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα διεξαγάγουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των φορέων που κατ' επάγγελμα χειρίζονται μετρητά σχετικά με την εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων των 100 και των 200 ευρώ, τα οποία θα φέρουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει, επίσης, υπενθύμιση για τη διακοπή της κυκλοφορίας του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ, το οποίο - δεδομένου του διεθνούς ρόλου του ευρώ και της ευρέως διαδεδομένης εμπιστοσύνης στα τραπεζογραμμάτια ευρώ - θα παραμείνει, όπως και οι υπόλοιπες αξίες του ευρώ, νόμιμο χρήμα και, συνεπώς, θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών και ως μέσο αποθήκευσης αξίας.
Όλα τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς (περιλαμβανομένου και του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ) θα διατηρούν πάντοτε την αξία τους, καθώς θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
Οι Έλληνες καταθέτες, όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι, μπορούν να συναλλάσσονται με τα νομίσματα των 500 ευρώ. Στην Ελλάδα, για λόγους ασφαλείας, η κατάθεσή τους πραγματοποιείται με καταγραφή των στοιχείων του καταθέτη.
Στις λοιπές εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό. Το νόμισμα αυτό, όταν καταλήγει σε τράπεζες της Ευρώπης ως κατάθεση, αποσύρεται από την κυκλοφορία ως χαρτονόμισμα μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως. Μέχρι τότε, ωστόσο, συνεχίζει να αποτελεί κανονικά συναλλακτικό μέσο και πάντα θα μπορεί να ανταλλάσσεται με άλλα ευρω- νομίσματα από κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών.
http://www.topontiki.gr