Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος: “Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει νέο τρόπο σκέψης και νέα εργαλεία”




kefalida
Αθήνα, 31/10/2018



Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος: “Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει νέο τρόπο σκέψης και νέα εργαλεία”

“Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσει να δίνει σημαντικά φυσικά φαινόμενα και σημαντικές φυσικές καταστροφές, όπως ήδη βλέπουμε να συμβαίνει από σήμερα, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες, γρηγορότερες και μεγαλύτερες αλλαγές. Σε περίπου έναν μήνα η παγκόσμια κοινότητα θα μαζευτεί στο Κατοβίτσε στην Πολωνία για να συζητήσει την εξέλιξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων και ήδη διαφαίνεται ότι τα συμπεράσματα είναι κρίσιμα και η συζήτηση δύσκολη. Πέρα από τα μέτρα και τα νούμερα, τις στρατηγικές και τις τεχνικές, η ουσία είναι ότι είμαστε λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων και ως παγκόσμια κοινότητα στο τεχνικό επίπεδο δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμα όλα τα εργαλεία, διότι κάτι τέτοιο τροποποιεί σημαντικά τις διακρατικές διπλωματικές σχέσεις, αλλά και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σήμερα στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής με θέμα: “Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές”.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η έκθεση της IPCC μετέφερε πριν από έναν μήνα το ανησυχητικό μήνυμα ότι η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής με την υφιστάμενη πολιτική προσδιορίζει ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω με πρόσθετες πολιτικές για να κυμανθούμε κοντά στους 1,5°C, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες επιπτώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε παγκόσμια μείωση των εκπομπών της τάξης του 45% σε σχέση με το 2010 και μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών για το 2050.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από σήμερα, παρά το γεγονός ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε μία πολύ δύσκολη κατάσταση που αποδυνάμωσε σημαντικά τη διοίκηση, τις δομές, την οικονομία αλλά και την καινοτομία», σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ. «Εμείς, ως Υπουργείο, έχουμε ήδη σηματοδοτήσει την αλλαγή της διαδρομής και στο επίπεδο του κλίματος. Από το 2016 έχει θεσμοθετηθεί με νόμο η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία δεν αφορά μόνο την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές, αφορά και επιπλέον τομείς, όπως η βιοποικιλότητα, η γεωργία, ο τουρισμός και η υγεία», επεσήμανε. Στο ίδιο πλαίσιο προχώρησε και η εκπόνηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής, δημιουργήθηκαν προδιαγραφές και αυτή την περίοδο όλες οι Περιφέρειες της χώρας εκπονούν τον βασικό τους σχεδιασμό. Επιπλέον, συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή όπου συμμετέχουν όλοι: η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, ο ΣΕΒ, αλλά και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, διότι οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή επηρεάζουν όλες τις πολιτικές.
«Η ανθεκτικότητα και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι τόσο στόχοι όσο και προτεραιότητες για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, με σημαντική ενίσχυση όσον αφορά τις ίδιες τις δράσεις και τα μέτρα προσαρμογής, αλλά και την κλιματική θωράκιση νέων έργων και υποδομών», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ., τονίζοντας ότι τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής θα καταλήξουν σε προϋποθέσεις που θα επηρεάσουν τις χρηματοδοτήσεις των έργων και αυτό πρέπει να είναι σε γνώση των φορέων της αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται και το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο για τις χρηματοδοτήσεις όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος σε τομεακές περιβαλλοντικές πολιτικές, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2018 έχει ξεκινήσει η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, η οποία θα θεσμοθετηθεί εντός του Νοεμβρίου 2018. Κύρια στοιχεία της είναι ένα μοντέλο δασοπονίας προσαρμοσμένο στη μεσογειακή κλιματική ζώνη που να δίνει οικονομικό προϊόν, αλλά και στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, τόσο στη ζώνη των δασών όσο και στη ζώνη δάσους-κατοικίας που έως σήμερα έχει αγνοηθεί. Το ΥΠΕΝ και οι δασικές υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση δράσεων πρόληψης του δασικού κινδύνου, πληροφόρησης και υποστήριξης του έργου της πολιτικής προστασίας, αλλά και για την αποκατάσταση και την αναγέννηση των δασών την επόμενη μέρα, κάτι που γίνεται αποτελεσματικά και στη Ζάκυνθο και στην Ανατολική Αττική και στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι.
Όσον αφορά στις πλημμύρες, η χώρα έχει αποκτήσει σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία δυστυχώς είχαν μπει στα συρτάρια το 2012, χρηματοδοτήθηκαν τελικά το 2016 και κυρώθηκαν επίσημα το 2018. Τα σχέδια αυτά, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, προβλέπουν και χωροταξικές παρεμβάσεις, ώστε να μην υπάρχουν ανθρωπογενείς λειτουργίες κατάντη των υδατικών ροών, αλλά και τεχνικές παρεμβάσεις, διότι οι απαιτήσεις της αντιπλημμυρικής προστασίας αλλάζουν και αυτό μπορεί να σημαίνει και κατεδαφίσεις κτιρίων ή υποδομών που εμποδίζουν την πλημμυρική απορροή. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, ο Αν. ΥΠΕΝ. τόνισε ότι στην Περιφέρεια έχουν γίνει ήδη 6 περιφερειακές διαβουλεύσεις για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και αυτό αποτελεί πρότυπο για το πώς πρέπει σε κάθε Περιφέρεια τα στρατηγικά κείμενα να αξιοποιούνται, ώστε τα έργα να προσαρμόζονται στον στρατηγικό σχεδιασμό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Αν. ΥΠΕΝ. επεσήμανε ότι η πρόληψη και η προστασία των κοινωνιών μας από τις φυσικές καταστροφές είναι η ορθολογική διαχείριση του χώρου και η κανονικότητα. «Οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο και η χάραξη του αιγιαλού αποτελούν στοιχεία της ευρωπαϊκής κανονικότητας που έλειπαν από τη χώρα μας και στις περιπτώσεις έντονων κλιματικών φαινομένων, η χρόνια έλλειψή τους τελικά πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις τους με απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και με απώλειες περιουσίας, οικονομικής δραστηριότητας, υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος», σημείωσε. «Πλέον γίνονται πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες δημιουργούν ένα μεγάλο φορτίο στην αυτοδιοίκηση, αλλά και ένα δημιουργικό σοκ. Δεν μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε τα νέα εργαλεία και αυτό που είναι πιο σημαντικό και πρέπει να εκπέμψουμε όλοι, μαζί με την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της χρειάζεται συμπεριφορικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, από τη διοίκηση μέχρι τους πολίτες, προκειμένου να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη», σημείωσε καταλήγοντας ο Σωκράτης Φάμελλος











Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο 34χρονος υποψήφιος Δήμαρχος Σάμης, αποκαλύπτει.... VIDEO

Σεμινάριο αυτοάμυνας στην Σχολή Kung Fu στο Αργοστόλι

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ (Greenpeace) στα Νέα της Kefalonias.gr