Ελ Σολωμού: Τα οφέλη του γιαουρτιού
Γράφει η
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ελένη Σολωμού
ΕΣΥ, ΕΦΑΓΕΣ ΤΟ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΟΥ ?
Γιαούρτι… Ένα τρόφιμο «πολυφορεμένο»
στα περισσότερα διατροφικά πλάνα για αδυνάτισμα,
αλλά και ένα τρόφιμο με εξαιρετική διατροφική αξία (δικαίως εντάσσεται σε πολλά
διατροφικά σχήματα).
Από πού κρατάει η .. «σκούφια» του?
«Γεννάται» από
αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Το γάλα αρχικά βράζει για 5 λεπτά, μετά
ψύχεται στους 35 - 40 ο C, κατόπιν προστίθεται
η ζύμη, και τέλος αφήνεται να πήξει. Η
θέρμανση του γάλακτος συνεπάγεται σημαντικές διατροφικές απώλειες (-20-60%
βιταμινών Β1, Β6, Β12 & φυλικού οξέος, -30 % λακτόζης). Από την άλλη αυξάνονται,
το γαλακτικό οξύ, η γαλακτόζη, η γλυκόζη, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα ελεύθερα
αμινοξέα κ.α. Πάντα κοιτάμε την ημερομηνία λήξης, καθώς οι γαλακτοβάκιλοι, που προσδίδουν
στο γιαούρτι τις ευεργετικές του ιδιότητες,
πρέπει να μείνουν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσής του. Σε θερμοκρασία
2-6 ο C διατηρούνται ενεργοί για περισσότερο από 30 ημέρες.
Γιαούρτι στη διατροφή μου.. Γιατί ?
Πλούσιο σε
πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λίπη, υδατάνθρακες, μέταλλα (ασβέστιο,
φωσφόρος, κάλιο μαγνήσιο) & βιταμίνες (Α, Β, D). Συγκριτικά με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά
προϊόντα υπερτερεί, καθώς οι ζυμώσεις που έχει υποστεί και η παρουσία
μικροοργανισμών, δημιουργούν ένα εξαιρετικό υπόστρωμα για την απορρόφηση των
συστατικών του.
Ο Παγκόσμιος
Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) τονίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση
γιαουρτιού, είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Τα εν
λόγω, περιέχουν προβιοτικά, τα οποία και
έχουν ευεργετική δράση στην εντερική λειτουργία, καθώς προστατεύουν την
εντερική μας χλωρίδα.
Πιο αναλυτικά…
1)
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
σύστημα λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής
αξίας, σε βιταμίνες Α, D & σε ασβέστιο.
2)
Συμβάλλει στην καλύτερη
λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος λόγω των πολυάριθμων ζωντανών
και ενεργών βακτηρίων, τα οποία και ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του
εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.
3)
Καταναλώνεται εύκολα από
άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της μείωσης (-20-30 %) στην
περιεκτικότητά του σε λακτόζη κατά τη μετατροπή του γάλατος σε γιαούρτι.
4)
Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω
της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά (1),
(2).
5)
Συμβάλλει στην καλή πνευματική λειτουργία
& την αντιμετώπιση της κατάθλιψης (Lactobacillus helveticus R0052,
ψυχοβιοτικά) (4).
6)
Αποτελεί επάξιο
αντικαταστάτη του γάλακτος σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας.
7)
Αποτελεί σημαντικό βοήθημα
σε περιπτώσεις ακτινοβολιών ή μακροχρόνιας λήψης αντιβιοτικών
(προστασία εντερικής χλωρίδας λόγω των μικροοργανισμών που περιέχει).
8)
Λόγω της περιεκτικότητάς
του σε ασβέστιο συστήνεται εκτός από τα παιδιά
σε εγκυμονούσες, εμμηνοπαυσιακές & ηλικιωμένους.
9)
Η συχνή κατανάλωσή του
μειώνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (2).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1) «Yogurt consumption, blood pressure and incident hypertension: a
longitudinal study in the Framingham Heart Study.» Wang H, Livingstone KA,
Mayer J, et al. Presented at the American Heart Association High Blood Pressure
Research Scientific Sessions; September 21, 2012; Washington, DC. Abstract 188.
2) «Εffect of Probiotics on Blood
Pressure, a Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled
Trials.» Saman Khalesi, Jing Sun, Nicholas Buys, Rohan Jayasinghe. HYPERTENSIONAHA.114.03469, Published
online before print July 21, 2014doi:
10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03469 (R.J.)
3) «Dietary dairy product
intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data
from a 7-day food diary.» Laura M. O’Connor & Marleen A. H.
Lentjes, Robert N. Luben & Kay-Tee Khaw, Nicholas J. Wareham & Nita G. Forouhi. Diabetologia, May 2014,
Volume 57, issue 5, pp 909-917.
4)
“Psychobiotics:
A Novel Class of Psychotropic”. Timothy G. Dinan, Catherine Stanton, John F.
Cryan, Alimentary Pharmabiotic Centre, University College Cork and Teagasc
Moorepark, Cork, Ireland. Biological Psychiatry, Volume 74, Issue 10,
15 November 2013, Pages 720–726