Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο
Θ.Γαλιατσάτος: «Θα υπάρξει οριοθέτηση της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτη περιοχή, με βάση την οποία το κράτος θα προσδιορίσει το ποσοστό για την ανακατασκευή και την επισκευή των κατοικιών»
Για τα μέτρα και τις ενέργειες που λήφθηκαν αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη από τις αίθουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ο κ.Γαλιατσάτος ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ι.Ταφύλλη και έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου Ζακύνθου η Π.Ε Ζακύνθου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση του σεισμού την 26-10-2018 στο νησί.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για διάστημα τριών μηνών, δηλαδή μέχρι τις 28-01-2019.
Παράλληλα , όπως είπε κατά την εσπευσμένη μετάβασή του στη Ζάκυνθο,
προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός και να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών της ΠΙΝ για την αποκατάστασή τους, πραγματοποίησε αυτοψία στο Λιμάνι Ζακύνθου, όπου έχει υποστεί καθίζηση τμήμα του λιμενοβραχίονα αλλά και στο Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, που «πληγώθηκε» από τη σφοδρότητα του σεισμού. Επίσης ελέγχθηκε το αεροδρόμιο, και τα δικαστήρια, στα οποία δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα και συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους, ενώ με εντολή της Περιφέρειας ελέγχθηκαν εξονυχιστικά τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια για την καταλληλότητά τους. Κατάπτωση ενός βράχου σημειώθηκε στο Κρυονέρι, όπου επενέβησαν τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ.Γαλιατσάτος τόνισε ότι ζήτησε να ενταθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να επιστρέψει το νησί το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητά του.
Τόνισε επίσης ότι συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα τεχνικά κλιμάκια και των φορέων για τον έλεγχο των δημόσιων κτηρίων και ανταποκρίνονται στις αιτήσεις των πολιτών για τον έλεγχο κατοικιών. Όπως είπε μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 81 αιτήσεις για ζημιές σε σπίτια από το σεισμό, εκ των οποίων σε 45 περιπτώσεις, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος έδειξε ότι προσωρινά δεν είναι κατοικήσιμα τα κτίρια.
Παράλληλα αναμένεται να εκδοθούν και να υπογραφούν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για μία σειρά από οικονομικές ελαφρύνσεις και μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών, εμπόρων και επιχειρηματιών.
Μεταξύ αυτών προβλέπεται η τρίμηνη αναστολή των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, που περιλαμβάνεται και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αλλά και η αναστολή όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο και τη δυνατότητα μετά την παρέλευση του εξαμήνου της ρύθμισης των οφειλών από 12-24 δόσεις.
«Θα υπάρξει οριοθέτηση της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτη περιοχή, με βάση την οποία το κράτος θα προσδιορίσει το ποσοστό για την ανακατασκευή και την επισκευή των κατοικιών. Παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες, καθότι δεν υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να λάβουν αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό», σημείωσε ο κ.Γαλιατσάτος, επισημαίνοντας ότι υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητικότητα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ενώ δόθηκαν οδηγίες στους πολίτες για μέτρα προστασίας από την υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που μπορούν να χορηγηθούν ως άμεση βοήθεια στα νοικοκυριά που επλήγησαν διευκρίνισε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου και ότι οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται εκεί.
Στο επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθεί και τεκμηριωθεί το μέγεθος των ζημιών, θα εξεταστεί και η δυνατότητα υποβολής σχετικού αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης) για χορήγηση αρωγής, με σκοπό την αποκατάσταση.
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο κ.Γαλιατσάτος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και το Τουρκικό Προξενείο Αθήνας.
Τέλος ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της ΔΕΗ, καθώς και τους υπαλλήλους του δήμου και της Περιφέρειας για την άμεση ανταπόκριση τους.