Δυτ. Ελλάδα: Πάνω από 450 οι απάτες με τηλέφωνα και ΑΤΜ
"Καλησπέρα σας, τηλεφωνώ από την Αστυνομία. Ο γιος σας προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό μια αλλοδαπής εγκύου. Αν δεν μας καταβάλετε άμεσα το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, θα του υποβληθεί μήνυση».
Με τέτοιου είδους τρομακτικές περιγραφές διά τηλεφώνου εξαπατήθηκαν πάνω από 450 συμπολίτες μας στη Δυτική Ελλάδα και έχασαν χρήματα την τελευταία διετία, εκ των οποίων το 20% αφορούν την Ηλεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε το Σώμα στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο.
Από αυτές, οι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας κατάφεραν να εξιχνιάσουν 209 την τελευταία διετία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα απάτης η απόπειρας απάτης που δεν δηλώνονται στις Αρχές, είναι τουλάχιστον διπλάσια.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Διευθυντής της Ασφάλειας Πύργου, Χαρ. Πατσούρης, οι δράστες επιλέγουν συνήθως ηλικιωμένους για τους οποίους έχουν φροντίσει με κάθε τρόπο να πληροφορηθούν στοιχεία ταυτότητας τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους ή συγγενικά τους πρόσωπα.
«Ακολούθως επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί τους, κυρίως μεταμεσονύχτιες ώρες, και εκμεταλλευόμενο την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι στενός τους συγγενής εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο λόγω τροχαίου ατυχήματος ή άλλου έκτακτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα μια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση. Οι δράστες ζητούν από τους ηλικιωμένους να μεταβούν σε συγκεκριμένο σημείο που νωρίτερα έχουν οι ίδιοι υποδείξει ως κατάλληλο, όπου τους αναμένει άνθρωπος του νοσοκομείου», εξηγεί ο κ. Πατσούρης και επισημαίνει ότι για να γίνουν πιο πειστικοί οι επίδοξοι απατεώνες, παρεμβάλλονται στο τηλέφωνο συνεργάτες τους και υποδύονται το συγγενικό πρόσωπο που υποτίθεται ότι έχει τραυματιστεί και εκλιπαρεί για βοήθεια, ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση.
Απάτες και συμβουλές αποφυγής
Εξίσου διαδεδομένη μέθοδος απάτης είναι η απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου, όπου οι δράστες υποδύονται τους λογιστές ή τους ασφαλιστές με το πρόσχημα της επείγουσας πληρωμής οφειλής, συνήθως έξω από τράπεζες. Εναλλακτικά, υπάρχει και το κόλπο με το ΑΤΜ. Εκεί οι δράστες προσεγγίζουν αυτόν που κάνει συναλλαγή, υποκλέπτουν οπτικά το PIN, στη συνέχεια πετούν ένα χαρτονόμισμα κάτω και του λένε ότι έπεσε από την τσέπη, κι όταν αυτός σκύβει, του αρπάζουν την κάρτα.
«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η σύλληψη των περισσότερων δραστών δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν είχαμε την περιγραφή τους από τους παθόντες, οι οποίοι συγκράτησαν χαρακτηριστικά της φυσικής εμφάνισης», δήλωσε ο κ. Πατσούρης και στη συνέχεια ανέφερε παραδείγματα όπου τα θύματα έχασαν έως και 36.650 ευρώ.
Ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, Χρήστος Αλεξανδρόπουλος, ανέφερε πως οι δράστες εκμεταλλεύονται την υπέρμετρη αγάπη των ηλικιωμένων για τα παιδιά τους και τα εγγόνια, την ευπιστία και της δεκτικότητά τους, αλλά και την έλλειψη επικοινωνίας με αυτά, παρέχοντας σημαντικές συμβουλές αποφυγής τέτοιων συμβάντων.
«Δεν δίνουμε χρήματα σε κανέναν άγνωστο πρόσωπο για οποιονδήποτε λόγο και κάτω από οποιαδήποτε πρόφαση, είτε επικαλείται φιλία με συγγενή μας. Δεν δίνουμε χρήματα σε όποιον ισχυρίζεται ότι είναι αστυνομικός ή εφοριακός. Δεν κάνουμε ραντεβού με αγνώστους, διότι αν πάμε σίγουρα θα πειστούμε για κάτι παραπάνω. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μπει στο σπίτι μας και πάντα να έχουμε διαθέσιμα τηλέφωνα της Αστυνομίας ή συγγενών μας αν προκύψει τέτοιο γεγονός», τόνισε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «κανένας δημόσιος υπάλληλος και λειτουργός, όπως εισαγγελέας, αστυνομικός ή υπάλληλος δεν θα πάρει τηλ για να ζητήσει χρήματα από κάποιον πολίτη», είπε κ. Αλεξανδρόπουλος.
Πηγή: patrisnews.com