«ΤΣΙΓΑΡΙΔΙΑ» - παραδοσιακή Κεφαλονιτικη Ρετσέτα
«ΤΣΙΓΑΡΙΔΙΑ» .. παραδοσιακή Κεφαλονιτικη Ρετσέτα, της νόνας μου .....
«Το Κεφαλονιτικο φαγητό με τα περισσότερα χόρτα της Κεφαλονιτικης γης. Η Κεφαλονιτικη γη ευδοκιμεί κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου και μας προσφέρει μια τόσο μεγάλη ποικιλία σε χόρτα όπως και σε αλλά τοπικά εδέσματα, από ελαιόλαδο και κρασί μέχρι γαλακτομικά προϊόντα και αγνό μέλι !»
Υλικά : 1 ματσάκι σάψυχο χλωρό (η μαντζουράνα) αν δεν έχουμε δυο κουταλιες της σουπας ξερό, 1 ματσάκι μάραθο, 1 ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι μέντα, 1 ματσάκι δυόσμο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι σέλινο, 7 κρεμμύδια χλωρά, καμία δεκαριά Σκορδά μαζί με τα σκορδοφυλλα χλωρά (αν δεν έχουμε 7 σκελίδες σκόρδο), μια χέρια καριζονια, μια χέρια πουραντζινα, μια χέρια παπαρούνες, μια χέρια λαπάτα, μια χέρια σκατζικια, μια χέρια πρασουλιδες, μια χέρια καυκαλίδες, μια χέρια τσουκνιδες, δυο χέριες κεροφυλι, 5 φύλλα σεσκλα, δυο πράσα, ένα κιλό σπανάκι, 2 κουταλιές της σουπας ρίγανη, 1 ποτήρι του νερου όχι γεμάτο ρύζι γλασέ, δυό ποτήρια του νερού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, (προαιρετικά αν δεν τα θελουμε μόνο με το λάδι τους και τα προτιμούμε κόκκινα προσθέτουμε δυο κουταλιές ντομάτας πελτέ).
Εκτέλεση : Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χόρτα τα Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα ψιλοκοβουμε, χωριστά πλένουμε και Στραγγίζουμε το σπανάκι και ψιλοκοβουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι και το ζεματιζουμε, και το στυβουμε πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα και ρυπιζουμε το νερό που βγάζει.
Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο τα κρεμιδακια τα σκόρδα με τα σκορδοφυλλα (η το σκόρδο) τις πρασουλιδες και τα πράσα, (προερετικα τη τομάτα πελτέ), στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και όλα τα χόρτα και το σπανάκι αλάτι, πιπέρι, και τσιγαρίζουμε ολα τα χόρτα μαζί για λιγα λεπτα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα αφου καθίσουν τα χόρτα στη κατσταρολα προσθέτουμε το ρύζι, και πέντε περίπου ποτήρια νερό και βράζουμε για περίπου τρία τέταρτα σε δυνατή φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό και να μένουν τα χόρτα με το λάδι τους.
(Τα φτιάχνουμε και με παραλλαγές, προσθέτοντας σουπιές, η καλαμάρια, η μπακαλιάρο, αφου πρώτα τα έχουμε βράσει μόνα τους και ψιλόκοψει.)
Σερβίρουμε ζεστά η κρύα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Γιώργος Αποστολάτος
«Το Κεφαλονιτικο φαγητό με τα περισσότερα χόρτα της Κεφαλονιτικης γης. Η Κεφαλονιτικη γη ευδοκιμεί κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου και μας προσφέρει μια τόσο μεγάλη ποικιλία σε χόρτα όπως και σε αλλά τοπικά εδέσματα, από ελαιόλαδο και κρασί μέχρι γαλακτομικά προϊόντα και αγνό μέλι !»
Υλικά : 1 ματσάκι σάψυχο χλωρό (η μαντζουράνα) αν δεν έχουμε δυο κουταλιες της σουπας ξερό, 1 ματσάκι μάραθο, 1 ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι μέντα, 1 ματσάκι δυόσμο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι σέλινο, 7 κρεμμύδια χλωρά, καμία δεκαριά Σκορδά μαζί με τα σκορδοφυλλα χλωρά (αν δεν έχουμε 7 σκελίδες σκόρδο), μια χέρια καριζονια, μια χέρια πουραντζινα, μια χέρια παπαρούνες, μια χέρια λαπάτα, μια χέρια σκατζικια, μια χέρια πρασουλιδες, μια χέρια καυκαλίδες, μια χέρια τσουκνιδες, δυο χέριες κεροφυλι, 5 φύλλα σεσκλα, δυο πράσα, ένα κιλό σπανάκι, 2 κουταλιές της σουπας ρίγανη, 1 ποτήρι του νερου όχι γεμάτο ρύζι γλασέ, δυό ποτήρια του νερού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, (προαιρετικά αν δεν τα θελουμε μόνο με το λάδι τους και τα προτιμούμε κόκκινα προσθέτουμε δυο κουταλιές ντομάτας πελτέ).
Εκτέλεση : Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χόρτα τα Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα ψιλοκοβουμε, χωριστά πλένουμε και Στραγγίζουμε το σπανάκι και ψιλοκοβουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι και το ζεματιζουμε, και το στυβουμε πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα και ρυπιζουμε το νερό που βγάζει.
Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο τα κρεμιδακια τα σκόρδα με τα σκορδοφυλλα (η το σκόρδο) τις πρασουλιδες και τα πράσα, (προερετικα τη τομάτα πελτέ), στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και όλα τα χόρτα και το σπανάκι αλάτι, πιπέρι, και τσιγαρίζουμε ολα τα χόρτα μαζί για λιγα λεπτα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα αφου καθίσουν τα χόρτα στη κατσταρολα προσθέτουμε το ρύζι, και πέντε περίπου ποτήρια νερό και βράζουμε για περίπου τρία τέταρτα σε δυνατή φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό και να μένουν τα χόρτα με το λάδι τους.
(Τα φτιάχνουμε και με παραλλαγές, προσθέτοντας σουπιές, η καλαμάρια, η μπακαλιάρο, αφου πρώτα τα έχουμε βράσει μόνα τους και ψιλόκοψει.)
Σερβίρουμε ζεστά η κρύα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Γιώργος Αποστολάτος