Αγία Βαρβάρα και Κυκλώπεια Τείχη


Ένα κοιμητήριο ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, που περισσότερο θυμίζει υπαίθριο μουσείο, παρά χώρο πένθους. Το Δημοτικό Κοιμητήριο στο Δράπανο ήταν από την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας στην Κεφαλονιά, ο τόπος ταφής, όχι μόνο των Αργοστολιωτών αλλά όλων των επιφανών Κεφαλονιτών – κάτι σαν το «Α’ Νεκροταφείο» του νησιού. Ως δημοτικό κοιμητήριο άρχισε να λειτουργεί το 1850.
Μαρμάρινα και πέτρινα μνημεία, έργα σπουδαίων Ελλήνων γλυπτών κοσμούν τον χώρο και θα σας επιτρέψουν με μια βόλτα να γνωρίσετε τις περισσότερες από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της Κεφαλονιάς. Στο Δημοτικό Κοιμητήριο στο Δράπανοξεχωρίζουν, ανάμεσα στα πολλά έργα τέχνης, η Κοιμωμένη του Φιλιππότη και η προτομή του σατιρικού ποιητή Τζώρτζη Μολφέτα, που θεωρείται από τους πιο σπουδαίους του είδους. Εδώ θα δείτε όλες τις κατηγορίες γλυπτών, από απλές επιτύμβιες πλάκες έως απαιτητικές συνθέσεις, σαρκοφάγους και έναν «μασταμπά», αιγυπτιακής πιθανότατα προέλευσης.
Τα ταφικά μνημεία του Δημοτικού Κοιμητηρίου στολίζουν γλυπτά καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως του Γεωργίου Μπονάνου, του Βενάρδου Σκαλκώτου, του Γεωργίου Βρούτου και άλλων. 


Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται έξω από το Αργοστόλι, σε μια σπηλιά κάτω από τον κεντρικό δρόμο.
Η περιοχή αρχικά λεγόταν Άγιος Βάρβαρος. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1912 ένα μικρό προσφυγόπουλο έπεσε από το δρόμο κάτω στη χαράδρα, όμως προσγειώθηκε στο έδαφος χωρίς να πάθει το παραμικρό! Το ίδιο το παιδί λέγεται πως διηγήθηκε ότι το βοήθησε να κατέβει μια λευκοντυμένη γυναίκα. Οι χωριανοί από τότε στο σημείο εκείνο έβλεπαν να καίει χειμώνα – καλοκαίρι μια άσβεστη φλόγα. Όταν, λίγα χρόνια αργότερα, βρήκαν το κουράγιο να εξερευνήσουν το μυστήριο της φλόγας, μπήκαν στο σπήλαιο και ανακάλυψαν μια εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Απέδωσαν σ’ εκείνη το θαύμα και την πήραν στο Αργοστόλι, όπου, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, σταμάτησε μια μεγάλη επιδημία που είχε ξεσπάσει και θέριζε κόσμο…
Στο σπήλαιο χτίστηκε εκκλησάκι προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που μπορείτε να δείτε και από τον δρόμο, καθώς στο σημείο υπάρχει γεφυράκι. Από το 1953 και μετά, η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάραςεξαφανίστηκε – πιθανότατα κλάπηκε.


















Με αφετηρία τα Ραζάτα σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από την πόλη, η πεζοπορία Ραζάτα – Κυκλώπεια Τείχη, προς τον αρχαιολογικό χώρο, είναι ευχάριστη και σχετικά σύντομη, με συνολικό μήκος περίπου 1,5 χλμ. Τα Κυκλώπεια Τείχη, είναι η οχύρωση της Αρχαίας Κράνης (7ος και 6ος π.Χ.), τα οποία είχαν περίμετρο περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων.
Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι στο σημείο βρισκόταν η ακρόπολη, οχυρωμένη με τεράστιους ογκόλιθους, που σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, μόνο ένας κύκλωπας θα μπορούσε να μεταφέρει – εξ’ ου και η ονομασία.
Στην περιοχή, συναντάμε ακόμα ερείπια κτιρίων καθώς και έναν δωρικού ναού αφιερωμένου στη Θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη.Στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου υπάρχει μια επιγραφή για του λόγου το αληθές, με την αφιέρωση «Τριοπίς Δάματρι και Κόρα».
Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής Ραζάτα – Κυκλώπεια Τείχη είναι χωματόδρομος, άνετος όμως στο περπάτημα, ενώ αυτό που θα σας κόψει την ανάσα είναι η πανοραμική θέα από την κορυφή του μικρού λόφου και τα ερείπια της αρχαίας πόλης

























Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο 34χρονος υποψήφιος Δήμαρχος Σάμης, αποκαλύπτει.... VIDEO

Σεμινάριο αυτοάμυνας στην Σχολή Kung Fu στο Αργοστόλι

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ (Greenpeace) στα Νέα της Kefalonias.gr