Αναπτυξιακό συνέδριο της ΠΙΝ | Παρεμβάσεις από καθηγητές για το ΤΕΙ Τεχνολογίας Ήχου Μουσικών Οργάνων
Αναπτυξιακό συνέδριο της ΠΙΝ | Παρεμβάσεις από καθηγητές για το ΤΕΙ Τεχνολογίας Ήχου Μουσικών Οργάνων.
Αναλυτικά αύριο οι τοποθετήσεις περί της συγχώνευσης του ΤΕΙ (Ληξουρίου) !
Αναλυτικά αύριο οι τοποθετήσεις περί της συγχώνευσης του ΤΕΙ (Ληξουρίου) !
Τοποθέτηση Σπύρου Παγώνη για τα κρίσιμα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας στον τόπο μας.
" Ως προς τα σχολεία μας το νούμερο ένα πρόβλημα είναι αυτό των υποδομών καθώς πολλά απ’ τα σχολεία μας βρίσκονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Ο Δήμος, που είναι ο κύριος των σχολικών μονάδων, θα πρέπει μαζί με τη ΠΙΝ και την κυβέρνηση (ΚΤΥΠ Α.Ε) να ‘τρέξουν’ το θέμα των επισκευών και να οργανώσουν την υλοποίηση και την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων (ΓΕΛ Ληξουρίου,2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου). Πέρα απ’ το κτιριακό όμως πρόβλημα, είναι πολύ σημαντική και η διαδικασία κάλυψης των κενών. Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους με αποτέλεσμα να περιμένουμε την επόμενη φάση τοποθετήσεων και από φάση σε φάση φτάνουμε Δεκέμβριο με βασικά και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να μη διδάσκονται... Γι αυτό το λόγο προτείνουμε όταν γίνεται η φάση των τοποθετήσεων να μην κλείνει αμέσως το σύστημα αλλά να περιμένει 3 μέρες ανοικτό προκειμένου αν ο εκπαιδευτικός αρνηθεί να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του και όχι να περιμένουμε την επόμενη φάση. Στη στελέχωση των σχολείων με αναπληρωτές εκπ/κους να ληφθεί υπόψιν η νησιωτικότητα, οι εκκρεμότητες από τους σεισμούς του 2014 και τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων από τις μετακινήσεις εκπ/κων σε δύο και τρία σχολεία, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωγραφική ιδιομορφία των νησιών μας (απομακρυσμένα σχολεία με δύσκολη πρόσβαση, έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας, κτιριακές υποδομές κ.λ.π).Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπίζονται και τα αιτήματα των σχολείων για τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων(και όχι με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των μαθητών).
Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία Μουσικού Σχολείου στην Κεφαλονιά όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά. Υπάρχει σχετική απόφαση της Δημοτικής Παιδείας. Αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια των υπαρχόντων Γυμνασίων στο Αργοστόλι, ώστε σταδιακά να απορροφήσει το ένα εκ των τριών που θα μετεξελιχθεί σε Μουσικό Γυμνάσιο(είναι γεγονός ότι ο ενδυνάμει μαθητικός πληθυσμός δεν δικαιολογεί 4ο Γυμνάσιο).
Ως προς την ενοποίηση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων (ενοποίηση και όχι απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) είμαστε υπέρ εφόσον πρόκειται για την αναβάθμιση των σπουδών αλλά είμαστε κατά αν πρόκειται για την κατάργηση δομών και τμημάτων που υποφέρουν από υποστελέχωση με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λογική ‘πονάει χέρι κόβει χέρι’, εφόσον υπάρχει θεραπεία (και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει). Ειδικά για το ΤΗΜΟ Ληξουρίου, μοναδικό ίσως στην Ελλάδα στον τομέα των μουσικών οργάνων, αλλά με εξαιρετική εργαστηριακή υποδομή στον τομέα του ήχου, επιβάλλεται η στελέχωση του με μόνιμο εκπ/κο προσωπικό και σε καμιά περίπτωση η ενσωμάτωση του στο Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Πρόταση μας είναι να γίνει το αντίστροφο, δηλαδή η κατεύθυνση του Ήχου να μεταφερθεί στο ΤΗΜΟ μαζί με το σχετικό εκπ/κο προσωπικό ( πρόταση που σίγουρα ακουμπάει ευαίσθητες χορδές στο ακαδημαικό κατεστημένο της Κερκυρας, αλλά…..) .
.
6. Πολιτικές Υγείας, Πρόνοιας, Πρόληψης στο Νησιωτικό Χώρο
ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Το έργο της κυβέρνησης για την Υγεία είναι τεκμηριωμένο και αδιαμφισβήτητο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι παθογένειες πολλών δεκαετιών δεν μπορούν να εξαλειφθούν στο σύνολό τους από τη μια μέρα στην άλλη. Εντούτοις, χρειάζεται να μεταρρυθμιστούν και να στηριχθούν όλες οι ελλείψεις συνολικά και σταδιακά, εάν θέλουμε μια σωστή εικόνα και λειτουργία στη χώρα μας για την Υγεία.
Όσον αφορά το νομό Κεφαλονιάς που υπάγεται στην 6η ΥΠΕ, πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν πολλές καταστάσεις. Ανάπτυξη χωρίς επίλυση των προβλημάτων του Βασικού Αγαθού όπως είναι η Υγεία, γίνεται δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί. Είναι απαραίτητα τα ακόλουθα.
- ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΓΝΚ-ΜΑΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ
- Να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων από το ΓΝΚ και να μην ανανεωθεί η παράταση των μεταθέσεών τους πέραν των τριών μηνών.
- Διορισμός γιατρών-ειδικοτήτων στο ΓΝΚ, όπως παθολόγοι,ΩΡΛ ,δερματολόγος, αιματολόγος. Το ΓΝΚ λειτουργεί με ελάχιστους παθολόγους, χωρίς Παθολογικό εξωτερικό ιατρείο Ε.Ι πλην των εφημεριών της διευθύντριας του ΠΕΔΥ, με ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού , εργαστήρια με ακάλυπτες βάρδιες, με μια μόνο φυσικοθεραπεύτρια , μια μόνο πνευμονολόγο , χωρίς ψυχίατρο κ.α. Στο Ματζαβινάτειο δύο ειδικοί παθολόγοι και ο ακτινολόγος συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλους του 2017 και ο έτερος ακτινολόγος φεύγει με μετάθεση. Απαραίτητη προυπόθεση για να αντιμετωπισθεί το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα είναι η δημιουργία κινήτρων για να αυξηθούν οι επιλογές ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να εργασθούν στο νομό Κεφαλονιάς (κατοικία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.α). Επίσης απαιτείται χρονική δέσμευση παραμονής, μετά το διορισμό.
- ΕΚΑΒ: Υπάρχουν διαθέσιμα δύο ασθενοφόρα. Οταν υπάρχει διακομιδή εκτός Κεφαλονιάς(που συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση ειδικά με ΠΑΤΡΑ) υπάρχει μόνο ένα για όλη τη Κεφαλονιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη διακομιδή ασθενών. Είναι λοιπόν αναγκαίο να ενεργοποιηθεί και τρίτο ασθενοφόρο σε καθημερινή βάση, με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Απαιτείται επίσης μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ στον πίσω αύλειο χώρο του πολυτελούς κτιρίου των ΚΕΚΥΚΑμεΑ
Επιπλέον παρατηρείται:
- Καθυστέρηση στη συντήρηση του τριακονταετή κλίβανου αποστείρωσης
- Μη αντικαταστάσεις μηχανημάτων
- Μη λειτουργία ακόμα της ΜΕΘ.
- ΠΕΔΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
- Διορισμός παθολόγου-καρδιολόγου-ψυχιάτρου στο ΠΕΔΥ. Προ ΕΟΠΥΥ υπήρχαν 20 γιατροί, σήμερα υπηρετούν μόνο 4-5 γιατροί.
- Διορισμός δεύτερου οδοντιάτρου στο ΠΕΔΥ Αργοστολίου και επαναλειτουργία των υπαρκτών, αλλά ανενεργών συμβάσεων με τους δύο οδοντοτεχνίτες από το 2014, ώστε να παρέχεται προσθετική εργασία στους ασφαλισμένους, όπως συμβαίνει σε άλλους νομούς της 6ης ΥΠΕ (Πάτρα, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καλαμάτα). Οι αποφάσεις των κατά τόπους ΠΕΔΥ για κατάργηση της παροχής ολικών και μερικών οδοντοστοιχιών, πρέπει να αρθεί.
Η εικόνα μεταξύ των συνταξιούχων και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο κόστος των προσθετικών εργασιών, δεν βοηθάει αντίστοιχα, την εικόνα της κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν οι μεγαλύτερες ευθύνες βαρύνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι συζητήσεις σε σπίτια και καφενεία από άπορους ασφαλισμένους δεν είναι προς όφελος του κυβερνητικού έργου.
-------------------------------------------------------------------
- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΟΣΚ
- Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς υποστηρίζει τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στους ιδιώτες οδοντίατρους, που έχουν καταγγελθεί από το 1986, λόγω χαμηλών τιμών και καθυστερήσεων στην πληρωμή των εργασιών. Απαιτείται ικανό μέρος της οικονομικής πίττας, για την Οδοντιατρική Υγεία, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους κλάδους της Υγείας.
- ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ
- Μετατροπή του δωρεάν πλαφόν των 200 ασθενών/μήνα, σε 50 άτομα/ εβδομάδα, για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αυτό για να μην εξαντλείται το πλαφόν των 200 ατόμων τις 3-4 πρώτες ημέρες του μήνα, κυρίως και αποκλειστικά για συνταγοράφηση.
- Να ενημερωθούν οι ασθενείς, για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των νέων ασφαλισμένων σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ, διότι υπάρχει παραπληροφόρηση ότι πρέπει να απευθύνονται μόνο στο ΓΝΚ.