ΚΚΕ "Ένταξη του νομού Κεφαλλονιάς στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας"
|
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Ένταξη του νομού Κεφαλλονιάς στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας.
Στο νομό Κεφαλλονιάς τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα, με κύριες αιτίες την ασύδοτη εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών στα γύρω βουνά, τα μπαζώματα ρεμάτων, τα τυφλά ρέματα, την ανυπαρξία σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά, αλλά και προστασίας, διαχείρισης και αναδάσωσης των δασών και δασικών εκτάσεων του νησιού. Αυτή είναι η πολίτικη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, όσο και της τοπικής διοίκησης στο Δήμο και την Περιφέρεια που έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Η μεταβολή των εδαφικών και γεωλογικών συνθηκών και από τον σεισμό του 2014, συνδέονται με την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.
Μετά την εκδήλωση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων το 2015 και το 2016 μεγάλοι όγκοι νερού και φερτών υλικών κατέστρεψαν δρόμους, σπίτια, γεφύρια, αγροτικές καλλιέργειες, ζώα κ.α., και πλημμύρισαν οικισμούς στις περιοχές της Πυλάρου, του Αργοστολίου, της Λειβαθούς, του Ελειού, της Σάμης, του Ληξουρίου καθώς και στο νησί της Ιθάκης. Ο νομός Κεφαλονιάς είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από τις 25/9/2015 έως σήμερα. Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για πλημμύρες, ενώ έχουν ενταθεί οι κίνδυνοι από κατακρημνίσεις – υποχωρήσεις και διάβρωση εδάφους κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη για αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα.
Παρόλα αυτά, η περιοχή του νομού Κεφαλλονιάς δεν έχει περιληφθεί σε Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας (ΕΠΔΚΠ). Επιπλέον μέχρι σήμερα υπάρχουν ακόμη κατεστραμμένες πλημμυρόπληκτες υποδομές που αποτελούν θανάσιμες παγίδες, ενώ εκκρεμούν τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας στις προαναφερόμενες περιοχές (υδρολογικές, υδραυλικές μελέτες, οριοθετήσεις, αποστραγγιστικοί τάφροι, τοίχοι αντιστήριξης, λεκάνες ανάσχεσης ορμής νερού, καθαρισμοί, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης χειμάρρων κ.α.) και περιμένουν την ανάλογη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους πολύ πριν την χειμερινή περίοδο.
Η μη διάθεση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρόνια τώρα, δείχνει καθαρά ότι η ανάπτυξη που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία δεν «αντέχει» την προστασία του λαού και των εργαζομένων, καθώς έργα που αφορούν την προστασία του λαού δεν αποτελούν προτεραιότητα. Η Κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, έχει τεράστιες ευθύνες για την απουσία των υποδομών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την εμπειρία των σεισμών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
- Να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία της Κεφαλλονιάς και η ένταξη της στις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές
- Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος και να εκτελεστούν όλες οι αναγκαίες μελέτες και αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και δασοτεχνικά έργα στο πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης.
- Να αποκατασταθούν όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές, και να γίνουν όλα τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια τώρα στις παραπάνω περιοχές.
Οι Βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης